Rode diamant uitstekend geïsoleerd met Recticel Insulation

Terug naar overzicht

Architect : Bert Stals
Fotograaf: Yannick Milpas – At home publishers
Isolatie: plat dak 2 x 9 cm Eurothane Bi-4, gevel 14 cm Eurowall


Deze ‘rode diamant’ is een compacte en budgetvriendelijke woning ontworpen door architect Bert Stals, die met dit project erin slaagt een even opvallend als speels verticaal volume met een open grondplan te creëren. Het perceel bevindt zich in een nieuwe verkaveling van vier loten in een straat met vooral landelijke bebouwing. De minder gunstige oriëntering van de woning (het zuiden ligt aan de straatzijde) wordt goedgemaakt door de bosrijke omgeving. De eigenaar had een standaardwoonprogramma voor ogen, maar wel niet in een klassieke vormgeving of indeling. De architect beantwoordt aan zijn wens door de nogal grillige maar bovenal compacte vorm van de woning, die meteen in het oog springt. Bovendien krijgt elke functie door die compactheid de nodige oppervlakte zonder vierkante meters te verkwisten. Alle materialen en hun verwerkingsmethodes werden daarom zowel functioneel als budgettair afgewogen tegen hun alternatieven.

Concreet betekent dit dat de bouwheer vooral in de inrichting wat vaker voor basismaterialen en –uitrusting koos en in de ruwbouw, die definitief is, eerder opteerde voor materialen die een stapje hoger stonden. Zo voldoet de woning op het vlak van isolatie- en energienormen, dankzij regelmatig overleg met een EPB-verslaggever, ruimschoots aan alle eisen. Het platte dak kreeg 18 centimeter isolatie in plaats van 20, omdat dit zo goed als geen verschil bleek te maken. Specifiek werd Eurothane Bi-4 isolatie van Recticel Insulation toegepast, en dit in 2 lagen van 9 cm. Wat bespaard werd met een dunnere gevelsteen van 7 centimeter werd geïnvesteerd in een dikkere isolatielaag in de gevel. Hier werd gekozen voor Eurowall spouwisolatieplaten van Recticel Insulation met dikte 14 cm. Verwarmen gebeurt met een gascondensatieketel en vloerverwarming, ventileren met een C+-systeem. Voor het buitenschrijnwerk werd gekozen voor een beter isolerend profiel, eerder dan voor driedubbel glas.

Het is duidelijk dat dit project het resultaat is van een mooie samenwerking waarbij de bouwheer meedacht in de zoektocht naar oplossingen, ook wat betreft de isolatie. Door open te staan voor vernieuwende ideeën zorgde hij er mee voor dat de architect zijn stempel kon drukken op dit maatproject. Een beperkt budget mag dus zeker geen rem zijn op de keuze of de detaillering van de architectuur: een bijzondere woning met een unieke woonbeleving bouwen voor een beperkt budget is zeker mogelijk, als je het maar compact houdt en de juiste materiaalkeuzes maakt. Isoleren doe je bijvoorbeeld maar één keer: doe het dus meteen goed en kies voor de kwaliteitsvolle isolatieoplossingen van Recticel.

* Dit is één van de projecten uit het boek ‘buitengewoon & betaalbaar bouwen’, uitgegeven bij Lannoo en At home publishers.

Gerelateerde producten

Print Send to friend