Rentmeester-flats hebben winterjas met goedwerkende rits dankzij isofinish gevelisolatie

Terug naar overzicht

Tot en met 2018 verduurzaamt woningcorporatie Talis een groot deel van haar woningbestand naar energielabel B. Zo ook het Nijmeegse Rentmeestercomplex. “In de toekomst kunnen we dit complex voorzien van een nog beter energielabel.”

Een jaar geleden startte Talis met groot onderhoud aan de 246 appartementen van de Rentmeesterhof en -laan. Zo’n 9 maanden later is het grootste deel van het werk afgerond en hebben de flats een duurzaamheidssprong gemaakt van energielabel F/D naar B. Enkel de aluminium eindschermen aan de kopgevels ontbreken nog, die volgen voor de komende bouwvak.

“We hebben ons sterk gericht op het interieur en de verduurzaming van de appartementen, met daarbij zo min mogelijk overlast”, legt Talis-projectleider Johan Janssen uit. “Dit zijn belangrijke onderdelen en randvoorwaarden, waardoor de werkzaamheden aan de gevels van beide flats iets zijn uitgelopen.”

Vernieuwde entree dankzij bewoners

Naast de verplichte isolatie konden de bewoners kiezen voor een nieuwe badkamer. “We hebben de bewoners sowieso betrokken bij deze klus. We hebben hiervoor gekozen omdat deze aanpak ook bij andere groot onderhoudsprojecten (zoals ook aan de flats aan de Weezenhof en de Meijhorst, red.) heeft gezorgd voor een beter resultaat en betere communicatie. Een bewonersprojectgroep heeft ons input gegeven wat er speelt bij de bewoners. Bij de Rentmeester-flats is 70% van de bewoners 70 jaar of ouder. De impact van de werkzaamheden in de woningen is voor oudere bewoners groot. De bewoners hebben ons verteld hoe we hiermee zo goed mogelijk kunnen omgaan.”

rentmeester flats geisoleerd met Recticel Powerwall isolatie isofinish
"Door goed samen te werken zijn we binnen het budget tot betere oplossingen gekomen."
- Johan Janssen, Talis

Ook de keuze voor de aannemer viel in overleg met de bewoners op Nijhuis Bouw. “We hebben hen gevraagd wat de gebouwen nodig hadden. Dat was met name meer sociale veiligheid bij de entree aan de Rentmeesterlaan. Deze biedt toegang aan zo’n 70 woningen, maar was nauwelijks zichtbaar. Met dank aan architect Pieter Oosterhout hebben we dit opgelost door een bestaande keerwand te verplaatsen en deze met brede trappen aan het binnenterrein te verbinden. Door verder de entree te verhogen en naar voren uit te breiden, is deze veel transparanter en overzichtelijker geworden.”

Ruimte in ketelhuis voor warmwatercollector

Inmiddels beschikken beide flats over een betere gevelisolatie, luchtdichting en een nieuwe verduurzaamde verwarmingsinstallatie. “We hebben gekozen voor een collectieve cv-installatie, omdat aparte cv’s op basis van de plattegrond en de constructie niet te realiseren waren”, legt Janssen uit. “Om dit op de juiste manier aan te pakken, hebben we gezorgd voor twee installatierondes. We hebben hierbij gekozen voor energiezuinige gasabsorptiewarmtepompen. Bij extreme koude springt een hr-ketel bij. Daarnaast hebben we ruimte in het ketelhuis gecreëerd, zodat we in de toekomst ook een warmwatercollector erbij kunnen plaatsen.”

Ditzelfde is gebeurd met de gevels en de daken. Hierop staan nog geen zonnepanelen, maar de optie is wel degelijk aanwezig. “Als we deze flats in de toekomst willen voorzien van een nog hoger energielabel, dan kan dit op een eenvoudige manier”, legt Janssen uit. Een perfecte gedachtegang, vindt project engineer Edzard Hendriks van Recticel Insulation. “Eerst de vraag naar energie verlagen door extra isolatie, daarna energie opwekken met zonnepanelen.”

Energetische en esthetische aanpak

De gevels van de flats bevatten Isofinish. “Dit is een compleet concept voor buitengevelisolatie en -afwerking”, legt Hendriks uit. “Wij leveren hiervoor de isolatieplaat Powerwall en Borgh zorgt voor de gevelschroef. Wat betreft de gevelbekleding is alles mogelijk. Ook zonnepanelen kunnen hierop.”

Recticel Insulation heeft deze isolatieplaat eerder toegepast in de renovatie en verduurzaming van de Meijhorst-flats. Ook bij de flats van het Rentmeestercomplex bleken deze platen nodig om tot een energielabel B te komen. “Zo zorgden de doorgestorte vloeren voor een koudebrug naar binnen.”

Volgens Janssen heeft Talis de bewoners voorbereid op de verduurzaming van het complex. “Afgelopen januari hebben we een bewonersbijeenkomst georganiseerd. We hebben toen verteld hoe ze het best hun appartement kunnen verwarmen en ventileren.” Een bewuste stap. “We geven deze 2 flats een winterjas. Zo’n jas werkt echter alleen als je ook de rits goed gebruikt.”

Betere oplossingen binnen budget

De kosten voor dit project bedragen € 11 miljoen. “Hierbij hebben we ook subsidies ontvangen via STEP en de Gelderse Investeringsimpuls”, laat Janssen weten.
“Zonder deze subsidies hadden we het project niet op deze manier kunnen uitvoeren.”

Op dit budget heeft Talis de aanbesteding uitgeschreven. Nadat de corporatie deze opdracht aan Nijhuis Bouw had gegund, speelde samenwerken een belangrijke rol. “Binnen het budget wilden we op deze manier tot betere oplossingen komen. Zo stelde de schilder voor om de beglazing niet aan de binnen- maar buitenkant aan te brengen. Volgens hem was dit eenvoudiger om te verwerken en zorgt voor een betere isolatiewaarde.”

Dankzij de maatregelen is het Rentmeestercomplex gereed voor de komende 25 jaar. Talis kijkt al weer verder. “We zijn in februari begonnen om 224 appartementen in 3 flats in het Nijmeegse Neerbosch-Oost op te knappen. Ook deze flats gaan van energielabel G naar B”, aldus Janssen.

bron: duurzaamgebouwd.nl

Gerelateerde producten

Er zijn geen producten die beantwoorden aan uw selectie.

Gerelateerd nieuws

Er is geen nieuws te melden.

Print Send to friend