Flats Meijhorst veranderen in duurzame appartementen met Recticel Isolatie

Terug naar overzicht

Het afgelopen jaar had woningcorporatie Talis het druk met de energetische en esthetische transformatie van 2 flats in de Nijmeegse wijk Meijhorst. “De komende jaren hebben we nog een aantal van dit soort grote onderhoudsklussen.”

Meijhorst Talis Recticel appartementen complex

Van energielabel F/G naar B

Het doel van deze energetische en esthetische transformatie was om energielabel B te bereiken. Talis heeft als beleid dat al haar woningen bij groot onderhoud op minimaal een C-label te brengen. “En door de investeringsimpuls van de provincie Gelderland zijn we in staat geweest een extra stap te maken.”

En dat was ook hoog nodig, volgens haar. Zo hadden de woningen gemiddeld een energielabel van E. “Maar woningen aan de randen van de flats kwamen soms uit op een F- of G-label. De oorspronkelijke damwandplaten met een lage isolatiewaarde waren tegen de zijkanten bevestigd, in verschillende kleuren.”

Meijhorst Talis Recticel appartementen complex powerwall

De totaaloplossing Isofinish

Bij het energetische deel speelde Recticel Insulation een belangrijke rol. “Mede dankzij de architect Pieter Oosterhout waren we bij het Weezenhof-project betrokken. Hij is ook architect van ‘Mooier Meijhorst’, via hem zijn we hierbij betrokken geraakt”, legt project engineer Edzard Hendriks uit.

In zijn ogen is dit isolatiebedrijf de laatste jaren veranderd. “We richten ons niet meer op alleen isoleren, maar op totaaloplossingen. In dit geval: Isofinish.” Dit concept is een samenwerkingsverband tussen Recticel Insulation, Borgh en diverse toeleveranciers van gevelbekleding.

De buitengevelisolatieplaat van dit bedrijf, Powerwall, is gecertificeerd met het Keymark-keurmerk. “Dit onafhankelijke kwaliteitslabel toont aan dat de woning geïsoleerd is met superieure materialen. Zo laten we onder meer zien dat de lambda-waarde geborgd is.”

Het grootschalige onderhoud van de flats Boetbergen en Schuijlenburch bedroeg € 11,5 miljoen. Omdat Talis de verduurzamingsmaatregelen nam, ondersteunde de provincie Gelderland dit project met € 1,8 miljoen subsidie. “De bewoners hebben veel overlast gehad van de werkzaamheden, maar we horen nu ook dat ze erg blij zijn met het resultaat”, zegt Schoenmakers enthousiast. “Ze vinden dat ze niet meer in een flat wonen, maar in een appartementencomplex.”

Print Send to friend