Materiaaleigenschappen

Polyurethaan heeft de laatste 40 jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan ons dagelijks woon- en leefcomfort. Niet alleen wordt het gebruikt voor de isolatie van gebouwen, koel- en andere industriële installaties, maar ook als vulmateriaal in de meubel- en matrassenindustrie, in de automobiel industrie voor interieurcomfort en ook voor allerlei andere industriële en huishoudelijke toepassingen.
In de isolatiesector zien wij de laatste jaren een stijgende vraag naar polyisocyanuraat om reden van een beter brandgedrag.
Tot deze productfamilie behoort ook het Taufoam by Recticel – een zeer specifiek polyisocyanuraatschuim – gecommercialiseerd onder de naam POWERDECK.

De EUROTHANE en POWERDECK isolatieplaten lenen zich uitstekend voor het thermisch isoleren van alle gebouwdelen om reden van: 

• het hoog isolerend vermogen

Eurothane / Powerdeck platen danken hun lage lambda-waarde aan een gesloten celstructuur.
Recticel beschikt over statistische informatie betreffende de gestabiliseerde lambda-waarde van al zijn producten. Er kan worden gesteld dat de gedeclareerde λ-waarde (λD) voor al zijn producten kleiner is dan 0,028 W/mK en dat bepaalde producten een veel lagere waarde hebben bijvoorbeeld van 0,023 W/mK (zie productfiches).

Eurothane en Powerdeck producten isoleren tot 30%, respectievelijk 40% beter dan sommige andere isolatiematerialen. Hierdoor wordt niet alleen ruimte bespaard, maar ook een aanzienlijke vermindering van de plaatsingstijd gerealiseerd.

• de uitstekende vormvastheid

Recticel hecht zeer veel aandacht aan de kwaliteit van haar producten en niet in het minst aan de dimensionele stabiliteit. Recticel legt zichzelf hier zelfs strengere criteria op dan geëist in het kader van de technische goedkeuringen vooral voor de plat dak producten.

• het lichte gewicht

Eurothane en Powerdeck producten zijn zeer lichte materialen (slechts 30 kg/m3). In vergelijking tot andere isolatiematerialen kan dan ook voor dezelfde thermische weerstand tot 90% in gewicht gespaard worden, zodat het gebruik ervan niet alleen duidelijk minder arbeidsintensief is, maar ook een aanzienlijke vermindering van bijvoorbeeld het gewicht van de daksamenstelling kan betekenen.

• de maatvoering van de panelen

Voor vele toepassingen kan het handige formaat van 1200 x 600 mm toegepast worden, terwijl voor grote oppervlakken een formaat van 1200 x 2500 mm een rendementswinst bij de plaatsing kan opleveren.
Voor binnenisolatiesystemen kunnen Eurothane AL of AL Quattro panelen op lengtemaat (tot 13 meter) geproduceerd worden, waardoor dwarse naden in de isolatie vermeden kunnen worden.

• een goede verwerkbaarheid

Polyurethaan- en polyisocyanuraatplaten laten zich gemakkelijk verwerken en versnijden.
Het lichte gewicht, het handige formaat en een aangepaste bekleding dragen bij tot een snelle, vlotte en correcte plaatsing van de platen.

• de goede beloopbaarheid

Met een drukweerstand van 1,2 kg/cm2 tot 1,5 kg/cm2 bieden de Eurothane / Powerdeck panelen in hoge mate weerstand aan de belastingen waaraan een isolatiemateriaal vaak onderhevig is. Zeer specifiek is dit het geval bij gebruik als plat dak (terras) isolatie. Dit betekent dat het dak perfect beloopbaar is. Er is dus geen risico op beschadiging tijdens de uitvoering, noch bij het belopen na plaatsing.

• de compatibiliteit met de diverse dichtingsmembranen

Zowel het Eurothane gamma, als de Powerdeck producten worden geproduceerd met verschillende bekledingen. Het gamma plat dak isolatie biedt hierdoor een waaier aan oplossingen, rekening houdend met het gekozen dakmembraan.

• een hoge weerstand tegen windbelastingen

Bij gekleefde dakbedekkingen is de kwaliteit van de onderliggende isolatie van groot belang om daksystemen te kunnen realiseren met goede windweerstand. De hoge delaminatiesterkte of dwarstreksterkte staat borg voor zeer hoge windweerstanden.

• het uitstekend brandgedrag (Powerdeck)

Powerdeck isolatie onderscheidt zich als Taufoam by Recticel van de andere kunststofschuimen door zijn brandgedrag.
Powerdeck is een thermoharder en biedt goed weerstand aan hoge temperaturen. Bij direct contact met de vlam treedt een carbonisatie op aan het oppervlak, waardoor een beschermende laag gevormd wordt.

Het uitstekend brandgedrag wordt duidelijk weerspiegeld in de resultaten van de grootschalige brandtesten:
- FM approval class 1 (FMRC 4450 class 1)
- Euroclass B-s2-d0 (end use condition)

Daarnaast bezit Powerdeck uiteraard ook een A1-classificatie voor de brandreactie volgens KB 19/12/1997. 

 

De EUROTHANE/POWERDECK panelen zijn isolatiepanelen met een kern uit resp. hard poly­urethaan en hard polyisocyanuraat schuim, bekomen door het expanderen met een 100% CFK- / HCFK-vrij blaasmiddel. De isolatiepanelen zijn steeds aan beide zijden voorzien van een bekleding waarvan de eigenschappen variëren in functie van de toepassing.
Vele producten hebben een bekleding op basis van aluminium of aluminiumlaminaat en bieden hierdoor niet alleen bij ongunstige atmosferische omstandigheden een goede bescherming, maar tevens een dampremmende laag in sommige daksamenstellingen, waardoor een extra dampremmende folie bij bepaalde binnen­klimaatklassen niet meer noodzakelijk is.

De plaatsingsvoorschriften - ingesloten in de verpakking - geven de leginstructies in functie van de toepassing.

EUROTHANE/POWERDECK panelen bieden niet alleen een superieure, maar tegelijk een uiterst rendabele dakisolatie. 

 

Uiterste gebruikstemperaturen

Minimum Buitentemperaturen in de Benelux
Maximum + 100°C polyurethaan
+ 130°C polyisocyanuraat
Het schuim kan gedurende het verwerken kortstondig aan hogere temperaturen worden blootgesteld (vb. Bi-3 platen verwerkt met warme bitumen).
Print Send to friend